Mellékszál (Cd játszó kisérletek) 2


 Az előző bejegyzésben ott tartottam hogy van egy dvd-ből barkácsolt cd-transport, ami a dac-ra kötve ugyanúgy szól, mint az RPI network player.
 Na akkor ki kellene próbálni valami "rendes" lejátszót. Mivel a cd hallgatás, hanyatló ágban van, a régebbi "legendás" készülékek, már általam is elérhető ársávba csúsztak.
 Elsősorban futómű gyanánt szeretnék kipróbálni valamit, de érdekelt hogy komplett lejátszóként hogyan muzsikálnak. Ehhez állítható kimenetű lejátszó kell, mert nincs előfokom.
Mondjuk egy Micromega STAGE 4 (volt éppen eladó a használt piacon..):



 Ez már a Micromega legendás korszaka utáni készülék(1996), de azért még korrektnek tűnik. Ennél is az SPDIF kimenetet kötöttem a DAC-ra, kapcsolgattam a bemenetek között, ez is ugyanúgy szólt mint a network player. (Hmm, "bits are bits" ? :) )
Na akkor próbáljuk ki a DAC-ját is. Egy kicsit trükkös, a fejhallgató aljzatba kell dugni egy jack dugót, ekkor átvált fejhallgató üzemmódba, ilyenkor 10 fokozatban lehet állítani a jelszintet, ami az analog kimenetet ás állítja. Így már rá lehetett kötni a végfokra.
Uhhh, na itt már van különbség, nem is kicsi. Félelmetes hogy mennyire "sima" az egész megszólalás. Nem tudom erre mi az ekzakt hifi-s kifejezés :)  Nagyon más mint az ESS Sabre chip-es dac-om. Kicsit túl szerény, vékony az egész, de rengeteg apró részlet lett és azt vettem észre hogy nagyobb hangerőn hallgatom a rendszert, mert nem fáraszt a hangja.
Itt lett egy 2-3 hetes CD hallgatós korszakom, az időutazás jegyében :)



De a vége felé már nagyon idegesített a macera, az állandó cd cserélgetés, meg hogy sok albumnál át kell vergődni a gyenge, töltelék trackeken hogy jöjjön egy jobb nóta.  Aztán meg a hálózati lejátszásnál hozzászoktam hogy nem csak albumokat tudok hallgatni, hanem különböző szempontok szerint válogatott lejátszási listákat. Ez már nagyon hiányzott.
Szóval valahogy ilyen "sima" (régi?) hangot kellene varázsolni a network playerből is, egy kicsivel több lendülettel, loudness-el...

Folyt. köv.


Nincsenek megjegyzések: