Halgassunk rádiót?(Quad FM4 tuner)

 

Azt hiszem ez már tényleg csak gyüjtögetős/unatkozós vásárlás volt:



Annyira zseniálisan néz ki, muszály volt megvenni, akár dísznek is :). Konkrétan Apple Space Grey színe van! A kijelzője nagyon diszkrét, nem világítja be a szobát sötétben zene hallgatáskor sem:


Nem az érzékenységéről híres, kellett tákolni egy antennát:



Nem szép, de működik. A helyben sugárzott kereskedelmi adók full térerővel jönnek, a távolabbiak(Bartók,Petőfi) csak zajosan.

Sikerült nekem is beleszaladni a Quad FM4 "bass rolloff"(mélyhiány) problémájába:
 

(Röviden, a Quad a saját 34-es előfokához tervezte a tunert, annak 100kohm a bemenő impedanciája. Ennél kisebb bemenő impedanciájú erősítóknél mély vágás alakul ki. Nálam a Meridian 201 10kohm.)
Megoldásnak a kicsatoló kondi növelését ajánlják(220nF gyárilag, 1uF körül már jó lehet.)
Kisérlet képpen kapott a gyári kondi pár, 680nF-okat párhuzamosan:(éppen ez volt itthon, végleges megoldásként majd kap 2db 1uF-ot)


Na így már értékelhető a hangja.

Érdekes dolog a rádió hallgatás 2022-ben :)  A kereskedelmi adók közül a Retro Rádiót találtam a legkevésbé rossznak. Nagyon morbid ahogy a gagyi ezeréves slágerek "lebegnek" fél méterrel a fejem előtt.(Stax SR-303).

Az összehasonlítás kedvéért vettem egy Kenwood KT5020L tunert is. Az fmtunerinfo listájában előkelő helyen szerepel:

https://www.fmtunerinfo.com/shootouts.html


Nekem ez nem jött be, nagyon "loudnesses" hangja van, a rádió adások agresszív hangzásához ez nem szerencsés. A Quad FM4 nyugalma, finomsága sokkal jobban tetszik. 


Config:

Quad FM4 -› Meridian 201 -› Stax SRM1mk2Pro -› Stax SR-303



Nincsenek megjegyzések: